Vask, stell og oppbevaring

VASK OG STELL AV BUNADSKJORTER I LIN

Lin er et naturmateriale av plantefibre som har vært i bruk i flere tusen år. Håndsydde bunadskjorter i lin er derfor kulturverdier som det er viktig å ta vare på.

Fibrene er stive og sterke, men sprø, og må derfor behandles pent, ikke minst når det gjelder vasketemperatur og vaskemiddel.

Bunadskjorter må vaskes etter bruk. Den skal aller helst vaskes for hånd.
Vaskemaskiner vasker for raskt, noe som gjør at linen ikke blir gjennomvåt og ordentlig ren. Det er også en større belastning for linen enn om man vasker for hånd. Tar du den allikevel i vaskemaskinen, så husk at lin ikke skal vaskes på høyere temperatur enn 60 grader, da forsvinner glansen i stoffe.
Skjorter i bomull kan fint vaskes i maskin.

Flekkfjerning

Prøv å fjern flekkene med sitronsåpe.

Samme hva slags flekker som kommer på skjorta – MÅ den ikke klores!! Det spiser opp fibrene.

Dersom hals- og ermlinninger er veldig skitne, kan en legge de i ei blanding med like deler vann og fettløsende oppvaskmiddel, f.eks. Zalo. Ikke la skjorta ligge i mer enn 5 min. før vask. Skyll godt før du legger den i baljen med kaldt vann.

Har skjorta gulnet, prøv å legg den i en nøytral balje med kaldt vann. La den stå over natten og gjenta prosessen til vannet er blankt.

Håndvask

Når du vrenger av deg bunadskjorta etter bruk, legg den i en plastbalje med kaldt vann. Det er viktig at baljen er nøytral og ikke slipper farge (bruk f.eks. en gjennomsiktig eller hvit balje).

La skjorta ligge i vann over natten (ikke la den stå på gulv med varmekabler, men ett sted med normal temperatur).
Dette er den viktigste jobben, og den gjør seg selv. Det som skjer når den ligger slik er at fibrene åpner seg helt og kroppsfett og smuss trekker seg ut i vannet.
Når skjorta har liggi i vann over natten heller du av vannet. Ha varmt vann i en balje (så varmt som du orker å vaske i) og bland oppi såpespon (kan kjøpes hos meg).
1 ss såpespon røres/piskes ut i en kopp med varmt vann til det er helt oppløselig.
Beveg skjorta forsiktig rundt i vannet. Klem og beveg godt på krave, mansjetter og under ermene. Ikke gni flatene mot hverandre, det øker slitasjen. Bruk heller fingrene pent på partiene.

Skyll minst 5-6 ganger eller helt til skyllevannet er såpefritt.
Klem vannet godt ut av skjorta mellom hvert vann. IKKE vri!!
Når skjorta er ferdig skyllet, klemmer du vannet godt ut, finn skulderpartiet og gi skjorta et godt rist før du henger den opp til tørk. Heng opp skjorta helt våt etter kanten nede og med ermene opp.
Strekk gjerne ut skjorta underveis i tørkeprossessen, både på lengde og bredde, for å få en lettere strykejobb. Jo mere stryking – jo flatere fiber og jo mere krøller den. Ikke bruk tørketrommel. Tørk den ute eller inne.
Når skjorta er helt tørr bretter du den pent sammen og oppbevarer den i en skjortepose (kan kjøpes hos meg).

Stryking

Mange synes det er slitsomt å stryke lin, og at det skrukker med en gang. Det er viktig å tenke på at lin fibrene holder godt på fuktighet. En nystrøket skjorte bør henge 2-4 dager før den brukes. Da er den tørr «tvers igjennom». Da krøller den ikke så mye.

Dynk skjorta godt og la den ligge en stund. Stryk skjorta på et mykt underlag.
Noen oppbevarer skjorta i fryseren. De fukter den og legger den i en plastpose. La skjorta tine slik at strykingen blir så skånsom som mulig.

Oppbevaring

Når skjorta er vasket og tørr, skal den legges bort, ikke henges, da dette gir økt slitasje på skulderpartiet. Den skal ikke strykes først, da gulner den fortere.
Bunadskjorta bør oppbevares separat i et bomullspose (gammelt putevar) eller lerretspose (kan kjøpes hos meg). Da holder den seg pen.

Skjorta er som regel laget i bomull eller lin, og angripes ikke av møll. Silkeskjorter MÅ ligge i skjortepose eller i et gammelt putevar. Møllen spiser nemlig silke.
Det er viktig at en ikke oppbevarer skjorta eller annet tilbehør i lin i plast.

Oppbevaring av bunaden

Dagens produksjon av bunadsstoffer inkluderer ikke møllbehandling av ull pga. miljøhensyn. (Produkter i cedertræ kan kjøpes hos meg).

Bruk en bunadpose i naturfiber, gjerne i bomullslerret eller dunlerret, som puster.
(Bunadpose kan kjøpes hos meg).

Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. Bunaden har godt av å henge og lufte seg litt etter bruk. Ikke rett fra kroppen og inn i bunadposen. Om bunaden får henge til lufting en natt, kvitter den seg med lukt og fukt.

Bunadposen bør omslutte bunaden i størst mulig grad. Pass spesielt på åpningen i toppen slik at møllen ikke lurer seg inn der.

For mannsbunad: Heng gjerne inn bukse, vest og jakke. Buksen henges over tverrstaget med halstørkle, strømpebånd og bukseseler lagt pent over denne. Ullstrømpene kan med hell legges i bunn av posen. På denne måten har man alt samlet på ett sted.

Kvinnebunader bør ikke henge i hel lengde. Ved montering skal det sys hemper i sammensyingen mellom stakk og liv. Ved opphenging vrenges livet ned i stakken, og hempene tres på kleshengeren.
Slik blir belastningen minst på stoffet.

Hvis en skulle være så uheldig å få møll i bunaden, anbefaler vi at du, rister den godt, og fryser den ned over natten for å drepe eventuelle egg. Deretter børstes og ristes bunaden ren for møllrester og egg.

Hvis en bunad behandles riktig vil den kunne være til glede og nytte i mange år og flere generasjoner.

Damping og pressing av klede og vadmel

Dette gjøres best ved hjelp av et middels varmt til varmt strykejern og et godt fuktet kjøkkenhåndkle, helst av lin. Lin er best å presse med, fordi det ikke avsetter lo. Håndkleet skal være fuktig, men ikke vått.
Man bør ikke bruke strykejernet direkte på bunaden. Da blir stoffet lett blankt.

Bruk strykejernet uten damp, slik at kjøkkenhåndkle strykes tørt, dvs. at all fuktigheten i håndkledet har gått gjennom til bunadsstoffet. Fortsett å press en stund, til bunaden får absorbert fuktigheten, og blir glatt.

All behandling vil påvirke overflaten på bunaden. Vi anbefaler derfor å presse bunaden opp fra vrangsiden.

Børst bunaden forsiktig i en retning først. Om det er litt lo på overflaten, kan dette fjernes med et nuppejern. Et nuppejern er en type batteridrevet grov barbermaskin beregnet på å fjerne lo. En kan også fjerne lo ved forsiktig bruk av barberhøvel. Nuppekam er et skånsomt alternativ.

Hele bunaden skal behandles likt. Det er viktig at de broderte partiene får samme behandling som resten. Ulik press eller ulik mengde fuktighet vil gi ulik glans. Dette oppfattes som fargeforskjeller.

Heng til slutt bunaden på et kjølig sted over natten for lufting. Dette er viktig for at pressen skal holde best mulig.

Damping og pressing av toskaft

Damping og pressing gjøres som ved klede og vadmel, men noe forsiktigere da den helst ikke bør bli for blank.

Ved for hard press vil den dype fine svarte fargen midlertidig gå mot det grå. Det skal ikke være behov for børsting eller barbering.

Flekker og flekkfjerning

Kaffelatte på stakken, hva nå?

Ullfiberen er fra naturens side slik at den delvis frastøter flytende væsker samtidig som den har evnen til å absorbere fuktighet. Dette betyr at søl på ullfiber ikke trenger hurtig inn i denne, og kan lettvint fjernes hvis man er rask.

Sug først opp sølet med en papirserviett eller en ren klut. Tørrere smuss kan fjernes med en skje eller en støvsuger. Bruk deretter rensemetoden som står oppgitt i flekkfjerningsguiden.
Arbeid alltid fra ytterkant av flekkområdet for å hindre at flekken sprer seg. Bruk bare små mengder flekkfjerningsmiddel, og sug opp mellom hver gang. Unngå å presse sølet gjennom stoffet. Hold på til flekken er borte. Det lønner seg ikke å være for rask eller å få panikk, men arbeide systematisk og være tålmodig.

Ofte innebærer fjerning av flekken bruk av såpe. Husk da å skylle ut såpen etterpå!

Støvsugeren. En venn i nøden.

Støvsugeren er et uvurderlig redskap for flekkfjerning. Bruk et glatt munnstykke for å ta ut tørr nedsmussing før man går på med rengjøringsmiddel. Etter at anbefalt middel er brukt suges fuktigheten ut med støvsugeren. Gå så på med rent vann for å løse opp rengjøringsmiddelet og sug så ut dette. Prosessen kan gjentas. Det er viktig at det behandlede området bare har vannbasert fuktighet i seg før man avslutter flekkfjerningsprosessen. Vær ikke redd for vann i støvsugeren. Mengden vann i denne sammenhengen er liten, men husk å skifte posen i støvsugeren etter endt behandling.

FLEKKFJERNINGSGUIDE FOR ULLSTOFF

TYPE FLEKK

LØSNING

Alkoholholdige drinker

Lunket vann med litt såpe.

Blod

Kaldt vann. Hvis det sitter godt, vaskes blodet bort med biologisk vaskemiddel, som f.eks. Biotex-spray.

Brus og mineralvann

Varmt vann.

Egg

Kaldt vann. Evt. med biologisk vaskemiddel som Biotex-spray.

Fløte

Kaldt vann. Evt. med biologisk vaskemiddel som Biotex-spray.

Juice

Kaldt vann. Evt. med biologisk vaskemiddel som Biotex-spray.

Kaffe

Biologisk vaskemiddel 2g/100 ml.

Kulepennblekk

Ren alkohol. Fra vinmonopolet eller apotek.

Latexmaling

Kaldt vann, evt. med litt såpe. Siste utvei: Sprit. Fra vinmonopolet eller apotek.

Lebestift

Anerkjent flekkfjerningsmiddel for fett.

Matoljer

Anerkjent flekkfjerningsmiddel for fett.

Melk

Rent varmt vann. Evt. rester fjernes med biologisk vaskemiddel som f.eks. Biotex-spray.

Neglelakk

Neglelakkfjerner og evt. anerkjente flekkfjerningsmiddel for fett.

Olje og fett

Anerkjent flekkfjerningsmiddel for fett/kjemisk rens.

Oljealkydmaling

Terpentin eller white spirit.

Oppkast

Rent varmt vann.

Salatdressing

Anerkjent flekkfjerningsmiddel for fett.

Saus

Varmt vann.

Sennep

Biologisk vaskemiddel som f.eks. Biotex-spray, evt. og ketchup flekkfjerningsmiddel for fett.

Sjokolade

Anerkjent flekkfjerningsmiddel for fett.

Skokrem

Anerkjent flekkfjerningsmiddel for fett.

Smør

Anerkjent flekkfjerningsmiddel for fett.

Sot

Støvsuger. Derpå evt. flekkfjerningsmiddel for fett kombinert med støvsuger.

Stearin

Frys ned bunaden. Pill eller skrap av.

Svimerker

Skrap forsiktig med negl eller mynt.

Sølv / kobberpuss

Anerkjent flekkfjerningsmiddel for fett.

Te

Varmt vann.

Tjære

Kjemisk rens.

Tusjpenn

Ren alkohol. Fra vinmonopolet eller apotek.

Tyggegummi

Frys ned bunaden. Pill eller skrap av.

Urin

Varmt vann. Deretter biologisk vaskemiddel som f.eks. Biotex-spray.

Vin

Om et anerkjent absorberende pulver ikke er tilgjengelig, kan f.eks potetmel eller salt benyttes. Derpå varmt vann, og så videre uttrekk til flekken er borte.

Vask og rens

Her anbefales bruk av et velrenommert renseri, som har bunadskompetanse. Det er viktig at bunaden renses uten bruk av renseforsterker, som er vann.
Ikke vær redde for å stille spørsmål når du leverer inn bunaden. Hvis de ansatte er i tvil, er det bare å velge et annet renseri.

Vi er informert om at enkelte med hell skyller stakken laget i toskaft i lunket vann, muligens tilsatt ullvaskemiddel. Dette kan fungere bra, men ingen produsent kan ta ansvar for resultatet.

Sølv

Hver gang bunaden skal brukes er det lurt å gå over knapper og maljer på bunaden med en pusseklut som er beregnet for sølvpuss. Da beholder man glansen i sølvet, og jobben er gjort på noen minutter.

Oppbevaring av sølv

For at sølvet skal holde seg fint og staselig må det oppbevares riktig. Det beste er å pakke det bort umiddelbart i syrefrie plastposer, som igjen oppbevares mørkt og tørt, slik at det ikke kommer luft til.

Ha aldri en gummistrikk eller skumgummi i nærheten av der sølvet oppbevares. Det får sølvet til å anløpe.

Stell av bunadsølv

Er sølvet begynt å bli mørkt, kan en vaske bunadsølvet. Bruk da en liten myk børste, lunket såpevann, gjerne tilsatt noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann. Da vil en friske opp glansen i sølvet. Før en da legger sølvet i syrefrie plastposer igjen er det viktig at det er helt 100% tørt. En hårføner er ypperlig til dette formålet.
Etter en del år trenger gjerne sølvet en grundigere oppussing. Da vil din lokale gullsmed hjelpe deg, slik at det blir like fint som nytt.

Skal bunaden til omsøm hos meg, kan jeg ta imot sølvet og ordne dette for deg hos gullsmeden jeg bruker.

Sko

Slik forlenger du bunadskoens levetid

Skinn blir stivt og matt av støv og vann og må beskyttes. Impregner dine nye sko før de tas i bruk og legg de gjerne i en skopose for ekstra beskyttelse.

Vanlig skokrem kan anvendes til de fleste skinnkvaliteter. Det kan likevel være lurt å prøve kremen på et lite synlig område først, slik at man ser virkningen på skoens farge.

Støvete sko skal alltid renses omhyggelig og forsiktig. Våte sko bør vaskes med rent vann før skoene settes til tørking, gjerne fylt med avispapir. Sko skal aldri tørkes på radiator, ved ovner, eller ved å sette skoene direkte på gulv med varmekabler. Tørking bør skje i normal romtemperatur før de legges i skopose.

Rengjør skoene etter bruk og sett dem regelmessig inn med skokrem før du legger dem i skoposen.