
Torun-Marie Brøtmeth
Jeg heter Torun-Marie Brøtmeth og begynte å interessere meg for søm før jeg lærte å gå.
Jeg har fått bunadsømmen inn med teskje etter min bestemor.
Jeg tok svennebrev som Kjole- og Draktsyer i 2003.
Har en 4.plass fra NM kvalifisering i søm 2001.
I 2004 fikk jeg en 1.plass i kvalifiseringen som senere endte med en 3.plass i NM i søm.
Jeg har alltid likt å sy og det har med tiden blitt en del reparasjoner, omsøm, kostymer, dåpskjoler, selskapskjoler og brudekjoler ved siden av bunadsøm.
Jeg har tidligere jobbet flere år på Det Norske Teatret der jeg har vært både påkleder og kortymesyer.
I 2018 bestemte jeg meg for at det kun er bunader jeg skal satse på fremover, så nå er jeg godt i gang med nytt svennebrev innen Bunadtilvirkerfaget.









Avtale og produksjon

Hos oss kan du ordne alt på ett sted og alt er 100% Norsk.
Vi er opptatte av å følge tradisjoner slik at riktig søm blir utført på riktig bunad. Det er mye håndsøm og forskjellige teknikker som benyttes på de forskjellige bunadene.
Vi skreddesyr og former bunaden etter deg og dine mål.
Ny bunad
Vær ute i god tid, helst 1 – 1 ½ år i forkant da det tar tid å produsere materialpakker og de fleste ønsker god tid på å brodere bunaden.
Ingen ting er så koselig som å ha ei mor, bestemor, tante, nabo eller andre relasjoner som skal brodere bunaden for deg og dine. Vet du ikke om noen som kan brodere, ordner jeg dette.
Montering krever 2-3 prøvinger som vi avtaler på kontrakten eller underveis fra gang til gang.
Mange får bunad til konfirmasjon. Hos oss klipper vi rikelig med sømmon slik at bunaden blir med deg livet ut og går i arv. Lengden på stakken brettes ned i livet og klippes ikke før konfirmanten er utvokst. Først da, klipper vi riktig lengde og lager linning.
Herrebunad anbefaler vi ikke til konfirmanter. Gutter endrer seg stort sett ganske mye de neste årene. Først når de blir 25 og 30 år, er det mere normalt å skaffe seg bunad.
Omsøm
Vær ute i god tid.
Er du gravid, på vei opp eller ned i vekt og vet du skal ha bunaden på en spesifikk dato? Ta kontakt, så avtaler vi et tidspunkt for omsøm frem i tid. På den måten holder vi av tid til deg, slik at du er sikret å få gjort noe med bunaden din så nærme riktig dato som mulig.
Det er stor pågang for omsøm til 17.mai og de aller fleste bunadtilvirkere, oss inkludert, er fullbooket allerede fra februar/mars.
Betaling
Bunad er dyrt og de aller fleste ønsker å dele opp betalingen, og det er ikke noe problem. Det avtaler vi på kontrakten vi lager ved bestilling.
Betaling av omsøm betales i sin helhet ved henting. Pris og hentedag avtales på forhånd.
Pris på omsøm er vanskelig å gi før vi har sett på bunaden og hvilke endringer som skal gjøres. Det er helt uforpliktende å ta kontakt med oss for en prisvurdering av endringene på bunaden.

LEVERANDØRER OG SAMARBEIDSPARTNERE

Materialer
Materialpakker og tilbehør til bunadene leveres av Heimen Husfliden og Norsk Flid.
Sølv leveres i hovedsak fra Sylvsmidja på Voss og Espeland på Årnes. Rørossølv leveres til Nordlandsbunader om dette er ønskelig i stedet for fra Sylvsmidja.
Har du arvet sølv, kan dette fint brukes uavhengig av distriktet det tilhører. Du kan fint blande forgylt og oksidert sølv.
Skal du kjøpe nytt sølv anbefaler jeg å kjøpe sølv som hører til bunaden. Dette hjelper jeg deg med.
Vi bruker kun rene materialer som ull, bomull, lin og silke.
Underskjørt syr jeg selv (alle bunader sitter penere med et underskjørt under).

Kunsten å sy bunad
Er bunaden din arvet eller kanskje brodert eller montert av et kjært familiemedlem, har mest sannsynlig denne bunaden stor affeksjonsverdi som er uerstattelig for deg om noe skulle skjedd med den.

Tilbehør
Sko leveres av Klaveness og Tyrihans.
Silketørkler leveres av Tyrihans
Brodering, vevde sjal, strikkede strømper og hosebånd leveres av hjemmeprodusenter i Norge som jeg samarbeider med.
Etter hvert vil det bli mulig for deg som ønsker å montere bunad selv å komme på kurs hos oss. Enten om du ønsker å sy til deg selv, datter/sønn, barnebarn, oldebarn eller andre relasjoner.
Jeg kan ikke love når dette blir, men jeg håper høst/vinter 2021/2022.
